Vacaturetekstschrijver


Training en advies


(k)LEF: dé schrijfformule voor ijzersterke, opvallende en p(l)akkende vacatureteksten die zorgen voor dat ene vonkje bij de juiste kandidaat. 

Als Copywriter, Recruiter én Psycholoog breng ik graag mijn expertises bij elkaar. Handig, want in deze drukke online recruitmentwereld is aandacht het nieuwe goud. Aandacht en ook beinvloeding. Jouw vacaturetekst schrijf je dus voor het brein.

Er zijn 3 psychologen die hier iets verstandigs over hebben geschreven: 1. Kahneman: het brein bestaat uit 2 sytemen, 95% doen we met het onbewuste brein. 5% met het bewuste, maar dan wel met zo min mogelijk weerstand 2. Cialdini van het boek Influence en de 7 beinvloedingsprincipes en 3. Fogg die zegt dat Gedrag = Motivatie x Ability x Prompt. Ingewikkeld? Nee, wij hebben hiervan de (k)LEF formule gemaakt:

1. Ken je kandidaat. Wie is de kandidaat? De kandidaat moet zich herkennen in jouw tekst. Herkenbaarheid is een onbewuste trigger om de aandacht vast te houden. En, kijk even of al die skills en ervaring die jij zoekt, of die kandidaten wel bestaan en waarom zij zouden kiezen voor jouw aanbod. Wat mist die kandidaat in de huidige functie? Voor wie is dit een kans? Zo formuleer je een aanbod dat echt aanslaat bij de kandidaat. Maak een Job Value Proposition. Heb je geen tijd voor een complete candidate persona of een uitgebreide doelgroepanalyse omdat je als recruiter 20 vacatures tegelijk hebt? Kijk dan gewoon even op linkedin naar jouw doelgroep.

2. Lef: Denk aan systeem 1: jouw vacaturetekst valt op in de massa, pakt de aandacht is onderscheidend en creatief. Er moet Lef in. Je gebruikt dus expres andere woorden dan de massa. De L staat ook voor Layout. Niets is zo erg als een lap tekst (zei de tekstschrijver). En, niets is zo erg als eenheidsworst. Dus, start jij je vacaturetekst met een stuk of vijf vragen aan de kandidaat? Zoals "ben jij die gepassioneerde xyz die resultaatgericht ons team komt versterken? Dat doet dus iedereen. Dus, dan is dat onbewuste zo doorgescrolt en kun je net zo goed geen vacaturetekst plaatsen. Start nou eens opvallend met de Job Value Proposition van de vacature. Gebruik een authentieke tone of voice. Kijk daarvoor naar de markting afdeling. Of prikkel de zintuigen en beschrijf de sfeer, iets dat je proeft, ruikt, hoort of ziet. Gebruik andere woorden dan standaard, bedenk een 'thema' en de woorden die daarbij horen. 

3. Een baan zoeken is emotie. Jouw woorden moeten dus raken op emotioneel niveau en het onbewuste van de kandidaat bespelen. Zo creëer je dat ene vonkje. En, wat raakt in het hart blijft hangen in het hoofd. Schrijf spreektaal en gebruik de beïnvloedingspricipes 'Sociale bewijslast', 'Sympathie' en 'Eenheid' van Cialdini. Beschrijf 'de dag van', of zet een quote van een collega die dit werk al doet in de tekst. En: Zorg voor verwondering, verrassing, nieuwsgierigheid of verlangen. 

4. Feiten en CTA. Systeem 2, je bewuste, wil helder en overzichtelijk de feiten hebben. Het moet kloppen, er moet niks missen. Dus, beschrijf concreet wat je gaat doen in deze functie, denk daarbij vanuit de kandidaat die jouw organisatie afkortingen en jargon niet kent. Om duidelijk te kunnen schrijven moet je overigens precies weten hoe iets in elkaar zit. Dus je vacatureintake is belangrijk. En dus, noem de arbeidsvoorwaarden en het salaris ('marktconform' kan echt niet). Enne, maak het niet te lang, tussen de 500 en 750 woorden. Dan nog, als laatste, denk na over je Call To Action en maak het solliciteren heeeel laagdrempelig want Gedrag = Motivatie x Ability x Prompt. Je wil natuurlijk niet dat dat je lange invulformulier een afhaakmomentje is. Dus, wijs de weg naar de sollicitatieknop, en laat kandidaten met 1 druk op de knop solliciteren met een cv, appje of met het linkedin profiel. 
Wervende Tekst