Vacaturetekstschrijver


Ons verhaal


In ons dorp op de Utrechtse Heuvelrug was weinig te doen. Prachtige omgeving natuurlijk, dat wel. Ik mocht zelf van mijn ouders naar de bibliotheek in het dorp fietsen, dat was voor mij als kind de uitgelezen plek om je niet te vervelen. Behalve als je maximum is bereikt op je bibliotheekpasje of die keer dat ik alle boeken uit had. Dan fietste ik een week later weer met een grote boodschappentas achterop hoopvol naar de bieb.

Lezen, verhalen, ik kreeg er geen genoeg van. Later, met een WO diploma Psychologie op zak, startte ik als corporate recruiter en werd ik super enthousiast van loopbaan verhalen van kandidaten. Vooral die stories met een flinke dosis 'beweging'- of een spectaculaire twist; zo sprak ik laatst nog een reisbegeleider die timmerman werd of het verhaal van een witgoed verkoper die het schopte tot directeur van een IT bedrijf. Eigenlijk is iedere kandidaat die solliciteert bezig met een avontuur. Er is een behoefte, er moet wat verbeteren of veranderen aan haar of zijn werk, de kandidaat gaat op een heldenreis, overwint gesprekken en assessments en komt verbeterd uit de strijd met de schat: een nieuwe baan.  

Ik was altijd een van die recruiters die zei: "laat mij die vacatureteksten maar schrijven". Want ik zag een kans. Om kandidaten te boeien en  te raken. Want dat het een stuk persoonlijker, origineler, en met meer beleving kan, dat is wel duidelijk. Met andere woorden: ik gooi er graag een beetje lef in. Als Psycholoog en Tekstschrijver vind ik dat je voor goede copy niet alleen goed moet kunnen schrijven, maar ook moet snappen hoe het brein van de kandidaat werkt. Die combi is gewoon winst.

Ondertussen is mijn verhaal verplaatst naar de stad Utrecht. Heeft de bibliotheek plaats gemaakt voor een e-reader en staat mijn knalgele fiets met een kettingslot vast aan de Utrechtse gracht. Bel me even, voor wat lef in je tekst!
Wervende Tekst