Vacaturetekstschrijver


Blog


+

The power of Storytelling

Wat hebben Luke Skywalker, Katniss Everdeen, the Hobbit en Rocky Balboa met elkaar gemeen? Bovenstaande helden spelen alle vier de hoofdrol in een reis of een zoektocht die op een zelfde manier is opgebouwd. Mensen vertellen elkaar al eeuwen verhalen met dezelfde succesvolle structuur. Filosoof Joseph Campbell noemde dit storytelling recept “The Hero’s Journey”. 

STORYTELLING

Wat heeft dat te maken met vacatureteksten schrijven, hoor ik je denken? Jouw vacaturetekst gaat over een held, die een oplossing zoekt voor een ontwikkelingsvraag. Je vacaturetekst moet een echte ‘call to adventure’ zijn, want anders gaat de held een andere reis aan. 


Het begint met onze hoofdpersoon, een held(in):

1.    Zij mist iets in haar leven of er gebeurt iets (conflict/behoefte) 

2.    Ze gaat op avontuur (call to adventure)

3.    Vervolgens maakt ze allerlei gevaren mee, levert ze een ultiem gevecht (overwinning)

4.    Dan keert de held(in) terug met nieuwe rijkdom of kennis (transformatie)

Is het zoeken van een nieuwe baan een Hero’s Journey? Yep. Want let op:

1.    De kandidaat mist iets in zijn huidige werk (conflict/behoefte) 

2.    De kandidaat gaat een nieuwe baan zoeken tussen alle vacatureteksten (call to adventure) 

3.    De kandidaat gaat solliciteren moet selectiegesprekken door en enge assessments (overwinning)

4.    De kandidaat maakt een keuze, heeft een nieuwe baan, maakt een ontwikkeling door, conflict (zie 1) opgelost (transformatie)


VIJF SCHRIJFTIPS

1 MEER DAN EEN PERSONA

Vul je persona aan met het belangrijkste: de ontwikkeling die deze held(in) wil maken. Welk conflict of welke behoefte los je op met deze vacature? Denk aan: te weinig ontwikkelingsmogelijkheden in de huidige functie, de behoefte aan een betere werk drive balans, een andere cultuur, werkzaamheden die beter aansluiten, een stapje omhoog enz.

2 JVP’s en AANBOD

Jouw vacaturetekst is de call to adventure, de sprong in het diepe. Anders dan de andere vacatureteksten. Authenthiek, verrassend, met lef. Jij hebt je Job Value Proposition’s dus op een rijtje, die staan ook meteen bovenaan in het impactblok. Het avontuur ga je aan op gevoel, je schrijft dus zo dat de emoties overkomen. Die inspirerende meeting, de humor bij de collega’s, de jaloersmakende tech-stack. Dan, het aanbod moet staan als een huis. Anders reist de held nog even verder. Benoem altijd het salaris, en meer. Maak het anders dan anders, mag je naar conferenties, of een dagelijkse work-out doen in de bedrijfsfitness ruimte? Is er een vers gekookte lunch of mega goede koffiebonen? Of mag je naar die jaarlijkse Azure meetup in Las Vegas. Benoem het, dan springt de held in het diepe.

3 SCHRIJF MET EEN THEMA

Geef jouw vacaturetekst een thema, een verhaallijn. Dat schrijft fijn. Als je een vacaturetekst schrijft voor een software ontwikkelaar in de hypotheek branche dan ‘staat zijn code als een huis’ natuurlijk. Bedenk daar dan mooie woorden bij zoals ‘over de drempel’, ‘gunstige voorwaarden’of ‘nieuwbouw’. Maak er wel spreektaal van, en durf het eens anders te doen. Schrijf met lef. Wissel lange met korte zinnen af, laat je klanken lekkerder klinken door ze te herhalen. Zeg iets brutaals.

4 EMOTIE

Jouw kandidaat kan kiezen. En hij of zij kiest vooral op gevoel. En voor opvallende vacatureteksten, met een authentiek tintje, waarin je wordt meegevoerd in het verhaal. Je kunt je helemaal voorstellen dat je er werkt, je ruikt het bedrijfsrestaurant, weet wat je collega’s aan hebben en wie er koffie haalt s’ ochtends en maakt de dagelijkse uitdagingen mee.

5 SOLLICITEREN

Je maakt het voor de kandidaat makkelijk. De functie is niet alleen heel concreet omschreven maar het sollicitatieproces ook. En eenvoudig, zonder onnodige drempels zoals ingewikkelde invulformulieren of verwarrende teksten als “Deze vacature is gelijktijdig intern (bij onze samenwerkingspartners) en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatiebutton reageert en je cv en motivatiebrief (in Word of Pdf) zijn bijgesloten. Je motivatie kun je richten …… Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen”

DE RECRUITER IS OOK EEN HELD

De kandidaat ziet in jouw vacature de kans om een ontwikkeling te maken. Een promotie naar Senior Developer, werken in een niet hiërarchische organisatie en ook nog eens 40 km dichter bij zijn huis. De kans op een metamorfose van zijn loopbaan, net als andere helden. Luke heeft dus de controle over ‘the Force’, Katniss wint ‘the Hunger Games’ en de Hobbit heeft de ring. Jij als recruiter krijgt storytelling powers. Een echte held(in).

‹ Ga Terug
Wervende Tekst